سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و فرمود : ] دوستان خدا آنانند که به درون دنیا نگریستند ، هنگامى که مردم برون آن را دیدند ، و به فرداى آن پرداختند آنگاه که مردم خود را سرگرم امروز آن ساختند ، پس آنچه را از دنیا ترسیدند آنان را بمیراند ، میراندند ، و آن را که دانستند به زودى رهاشان خواهد کرد راندند و بهره‏گیرى فراوان دیگران را از جهان خوار شمردند ، و دست یافتنشان را بر نعمت دنیا ، از دست دادن آن خواندند . دشمن آنند که مردم با آن آشتى کرده‏اند . و با آنچه مردم با آن دشمنند در آشتى به سر برده‏اند . کتاب خدا به آنان دانسته شد و آنان به کتاب خدا دانایند . کتاب به آنان برپاست و آنان به کتاب برپایند . بیش از آنچه بدان امید بسته‏اند ، در دیده نمى‏آرند . و جز از آنچه از آن مى‏ترسند از چیزى بیم ندارند . [نهج البلاغه]
فدایی ولایت

«مشروعیت» دارای معانی متعددی است. در اصطلاح رایج منظور از مشروعیت(Legitimacy) این است که براساس چه ملاک و با اتکا به چه منبع یا منابعی، اِعمال قدرت و حاکمیت توجیه می‏شود. به عبارت دیگر مشروعیت؛ یعنی اینکه:
    1. حکومت و حاکمان بر چه اساسی می‏توانند احکام و قواعد الزام‏آور صادر کرده و به اجرا گذارند.
    2. جامعه بر چه اساسی موظف است از قواعد الزام‏آور حکومت پیروی کند.
    با این توضیح روشن می‏شود که مراد از «مشروعیت ولایت فقیه» این است که ولی فقیه «مشروعیت» خود را از کجا کسب می‏کند؛ یعنی، چه منبعی حاکمیت او را توجیه نموده و او را مجاز می‏دارد که در امور اجتماعی تصرف کند و لزوم اطاعت از او را موجّه می‏سازد.
    پاسخ مشهور فقهای شیعه در برابر پرسش‏های فوق، این است که منبع مشروعیت ولایت فقیه «نصب الهی» است؛ یعنی، از ادله دینی استفاده می‏شود که شارع ولی فقیه را در زمان غیبت معصوم، برای رهبری جامعه اسلامی نصب کرده و مسلمانان را به اطاعت از او فراخوانده است. ادله ولایت فقیه غالباً بر چنین چیزی دلالت دارند.
 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط فدایی ولایت 94/9/22:: 10:8 عصر     |     () نظر